29/4/09

Murs

El Muro de Berlín era la noticia de cada día. De la mañana a la noche leíamos, veíamos, escuchábamos: el Muro de la Vergüenza, el Muro de la Infamia, la Cortina de Hierro… por fin, ese muro, que merecía caer, cayó. Pero otros muros han brotado, siguen brotando, en el mundo, y aunque son mucho más grandes que el de Berlín, de ellos se habla poco o nada. Poco se habla del muro que los Estados Unidos están alzando en la frontera mexicana, y poco se habla de las alambradas de Ceuta y Melilla. Casi nada se habla del Muro de Cisjordania, que perpetúa la ocupación israelí de tierras palestinas y de aquí a poco será quince veces más largo que el Muro de Berlín. Y nada, nada de nada, se habla del Muro de Marruecos, que desde hace veinte años perpetúa la ocupación marroquí del Sahara occidental. Este muro, minado de punta a punta y de punta a punta vigilado por miles de soldados, mide sesenta veces más que el Muro de Berlín. ¿Por qué será que hay muros tan altisonantes y muros tan mudos? ¿Será por los muros de la incomunicación, que los grandes medios de comunicación construyen cada día?
Eduardo Galeano

4 comentaris:

  1. des de l'altre costat de la finestra30/4/09 20:09

    Desgraciadament vivim envoltats per moltíssimes injustícies. A vegades els murs no son visibles i la gent és tant despreocupada que no és capaç de veure'ls ahí ,davant seu!!

    ResponElimina
  2. I s'estampem una vegada i altra amb el mateix mur i no fem res per tombar-ho!

    ResponElimina
  3. Mirant cap a dalt6/6/09 07:18

    No crec que el tema siga que no fem res. Pot ser sí que fem, però un sol no pot tombar un mur, són massa altas, són massa grans. De vegades, algú tot sol, alguna ong, alguna associació de voluntaris aconsegueix fer un xicotet forat, però de seguida aquesta societat del "benestar" ho repara com si res no passes.

    ResponElimina
  4. El que trobo més impressionant és que ningú sebla interessar-li per què ve tota aquesta gent aquí. He buscat informació i he trobat que per fer els muns de Ceuta i Melilla s'han gastat uns 12 milions. No és evident que gastant la meitat en ONGs ja no caldria que vinguessin? Si venen és perquè ho necessiten, si volem fer que no vinguin és més fàcil fer que estiguin bé a casa seva que tancar-los la porta.

    ResponElimina